فهرست مطالب

تعلیم و تربیت استثنایی - سال بیست و دوم شماره 168 (خرداد و تیر 1401)

نشریه تعلیم و تربیت استثنایی
سال بیست و دوم شماره 168 (خرداد و تیر 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/27
  • تعداد عناوین: 7
|
  • شیرین مجاور*، فاطمه ساختمانی، عاطفه محمدی فیض آبادی صفحات 9-20
    زمینه و هدف

    هدف از پژوهش حاضر، تاثیر نقاشی درمانی بر اختلال اضطراب و اختلال نافرمانی/ مقابله ای در کودکان با کم توانی ذهنی بود.

    روش

    این پژوهش از نوع روش نیمه آزمایشیی همراه با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری مطالعه حاضر، شامل کودکان با کم توانی ذهنی شهر تهران بود که در سال 1399 - 1400 در یکی از کلینیک های تهران، خدمات توان بخشی دریافت می کردند. بیست نفر از افراد واجد شرایط به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه گواه 10 نفر (و گروه آزمایشی) 10 نفر (قرار گرفتند. از مقیاس اضطراب کودکان اسپنس فرم والدین  1997  استفاده شد. گروه آزمایشی 10جلسه نقاشی درمانی هر جلسه به مدت 90 دقیقه را به صورت گروهی دریافت نمود و گروه گواه، مداخله ای دریافت نکرد. پس از اتمام دوره، برای هر دو گروه آزمایشی و گواه، پس آزمون اجرا شد. داده های حاصل با آزمون تحلیل کواریانس چندمتغیره در نرم افزار SPSS 20 تجزیه و تحلیل شد. مقادیر احتمال کمتر از 05 / 0 از نظر آماری معنادار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    نتایج داده های پژوهش نشان داد که نقاشی درمانی در کاهش اختلال اضطراب موثر است (05 /p> 0) .همچنین، این مداخله در کاهش اختلال نافرمانی / مقابله ای اثربخش بوده است . 05 / p> 0

    نتیجه گیری

    براساس یافته های به دست آمده می توان گفت نقاشی درمانی، روش کارآمدی در بهبود اختلال اضطراب و اختلال نافرمانی/ مقابله ای کودکان با کم توانی ذهنی آموزش پذیر است.

    کلیدواژگان: اختلال اضطراب، اختلال نافرمانی، مقابله ای، کودکان با کم توانی ذهنی، نقاشی درمانی
  • مرتضی مرادی دولیسکانی، هانیه چاره گانی*، مریم صفری شیرازی صفحات 21-36
    زمینه و هدف

    این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی نمایش درمانی بر کفایت اجتماعی و خودپنداره مثبت دانش آموزان پسر با اختلال یادگیری ویژه انجام شد.

    روش

    پژوهش از نوع نیمه آزمایشیی و طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی دانش آموزان پسر مشغول به تحصیل در پایه هشتم با اختلال یادگیری ویژه شهر کرج در سال تحصیلی 1399 - 1400 بودند. برای تعیین حجم نمونه، ابتدا با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای از بین مدارس ابتدایی ناحیه 3 شهر کرج، یک مدرسه به صورت تصادفی انتخاب و از بین دانش آموزان آن، 30 نفر با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت جایگزینی تصادفی در دو گروه آزمایشی و گواه گمارده شدند  گروه آزمایشی 15 نفر/ گروه گواه 15 نفر . ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه مشکلات یادگیری کلرادو 2011 ، پرسشنامه کفایت اجتماعی فلنر 1990 ، پرسشنامه خودپنداره کودکان پی یرز-هریس 1969  و مصاحبه بالینی ساختاریافته بر اساس DSM-5 بود. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس تک متغیری و چندمتغیری در SPSS-26 انجام شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که نمایش درمانی بر کفایت اجتماعی، خودپنداره مثبت و مولفه های آنها در دانش آموزان پسر موثر بود . 001 /P> 0

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته ها، می توان گفت که نمایش درمانی روشی اثربخش در بهبود کفایت اجتماعی و خودپنداره مثبت دانش آموزان با اختلال یادگیری ویژه بود، درنتیجه این روش قابلیت کاربرد در مرا کز آموزشی و مدارس را دارد.

    کلیدواژگان: اختلال یادگیری ویژه، خودپنداره، دانش آموز، کفایت اجتماعی، نمایش درمانی
  • فریده حمیدی*، حدیثه الهامی، رضا ولی زاده صفحات 37-48
    زمینه و هدف

    پژوهش حاضر با هدف تبیین تجارب زیسته مربیان مرا کز آموزشی و توان بخشی مشکلات ویژه یادگیری از چالش های تغییر آموزش حضوری به آموزش مجازی در دوران شیوع ویروس کرونا بود.

    روش

    این پژوهش جزء پژوهش های کیفی و از نوع پدیدارشناسی است که براساس الگوی هفت مرحله ای کلایزی انجام گرفت. شرکت کنندگان در این پژوهش مربیان شاغل در مرا کز آموزشی و توان بخشی مشکلات ویژه یادگیری شهر تهران در سال تحصیلی 1401 - 1400 بودند. ابزار این پژوهش مصاحبه نیمه ساختار یافته بود. برای انتخاب آزمودنی ها از نمونه گیری هدفمند و معیار اشباع نظری استفاده شد و در پایان، 15 مربی در گروه مشارکت کنندگان قرارگرفتند.

    یافته ها

    تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش تحلیل مضمون صورت گرفت. پس از استخراج و دسته بندی موضوعی، دو مضمون فرا گیر 1  چالش های غیرسازنده مشتمل بر مضامین سازمان دهنده شامل: تجهیزات و زیرساخت های فضای مجازی، ارتباط متقابل مربی با شا گرد و والدین، عدم همکاری و نظارت دقیق، در دسترس نبودن تولید محتوای شناختی، اهمال کاری والدین و دانش آموزان و 2(چالش های سازنده مشتمل بر مضامین سازمان دهنده شامل: فرصت های آموزشی، ایجاد فرصت یادگیری، اهمیت و کاهش هزینه ها شناسایی شدند. اعتبار داده ها با استفاده از فنون تاییدپذیری از طریق خودبازبینی پژوهشگران و اعتمادپذیری با هدایت دقیق جریان جمع آوری اطلاعات و همسوسازی پژوهش های مرتبط تعیین شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج حاصله، ضرورت پذیرش آموزش مجازی با تمامی محاسن مربوط به آن و حذف نقاط ضعف و مشکلات آن در دنیای امروزه امری انکارناپذیر است که مسیولان آموزش و پرورش باید توجه ویژه ای به آن داشته باشند.

    کلیدواژگان: آموزش حضوری، آموزش مجازی، اختلال یادگیری ویژه، تجربه زیسته مربیان، همه گیری ویروس کرونا
  • عزت الله قدم پور، حافظ پادروند*، مسلم قبادیان، میثم صادقی، اکبر رضایی فرد صفحات 49-56
    زمینه و هدف

    بعد از تشخیص آسیب در کودکان، خانواده های آنها اغلب احساس هایی مانند شوک، سردرگمی، خشم، افسردگی، ناامیدی، احساس گناه، طرد، خجالت، احساس بی دفاعی و تنهایی را تجربه می کنند. هدف از این پژوهش مقایسه ذهن آ گاهی و سرسختی روان شناختی مادران فرزندان 12 - 7 سال نابینا و ناشنوای شهر خرم آباد بود.

    مواد و روش ها

    روش این پژوهش توصیفی از نوع علی مقایسه ای بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی مادران دارای فرزند 12 - 7 سال نابینا و ناشنوای شهر خرم آباد در سال 1400 بود. از میان جامعه آماری، تعداد 50 مادر دارای فرزند نابینا و 50 مادر دارای فرزند ناشنوا به روش نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. به منظور جمع آوری داده های پژوهش از مقیاس ذهن آ گاهی براون و ریان  2003   و پرسشنامه سرسختی روان شناختی لانگ و گولت  2003   استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده های پژوهش از تحلیل واریانس چندمتغیری   MANOVA   استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده های پژوهش نشان داد که مادران فرزندان نابینا نسبت به مادران فرزندان ناشنوا از ذهن آ گاهی و سرسختی روان شناختی بیشتری برخوردارند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج حاصل از این پژوهش می توان گفت که وجود فرزند ناشنوا ممکن است با مشکلات روان شناختی چون: ذهن آ گاهی پایین و سرسختی روان شناختی در مادران آنان همراه باشد.

    کلیدواژگان: ذهن آ گاهی، سرسختی روان شناختی، نابینا، ناشنوا
  • راحله فیروزی*، امین حسین نژاد، عاطفه زراست وند صفحات 57-68
    زمینه و هدف

    شرایط تنش آور در محیط خانواده و نارسایی در تنظیم شناختی هیجان می تواند در ایجاد اختلال نارسایی توجه/بیش فعالی در نوجوانان نقش داشته باشد. بنابراین توجه به این موارد می تواند از بروز اختلالاتی همچون اختلال نارسایی توجه/بیش فعالی پیشگیری کند. هدف این پژوهش، بررسی رابطه ی جو عاطفی خانواده و تنظیم شناختی هیجان با نشانه های اختلال نارسایی توجه/بیش فعالی بود.

    روش

    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه پژوهش شامل تمامی دانش آموزان مقطع متوسطه دوم شهر آمل در سال تحصیلی 99 - 98 بود. حجم نمونه، 200 نفر درنظر گرفته شد که از طریق روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. داده های پژوهش به وسیله ی مقیاس روابط عاطفی اعضای خانواده هیل برن، 1964 ، پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان) گارنفسکی، کریج و اسپینهوون، 2001  و مقیاس خودسنجی اختلال نارسایی توجه همراه با بیش فعالی بزرگسالان جمع آوری شدند. داده های جمع آوری شده به وسیله ی آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که بین جو عاطفی خانواده و راهبردهای مثبت تنظیم هیجان با نشانه های نارسایی توجه/بیش فعالی رابطه منفی و معنادار و بین راهبردهای منفی تنظیم هیجان با نشانه های اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. 05 / P>0

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش حاضر می توان دریافت که جو عاطفی خانواده و تنظیم شناختی هیجان در بروز نشانه های اختلال نارسایی توجه/بیش فعالی نقش دارد. بنابراین، می توان در درمان کودکان و نوجوانان با اختلال نارسایی توجه/بیش فعالی به فضا و جو عاطفی خانواده توجه نمود و مورد مداخله قرار گیرد. همچنین درمانگران، آموزش راهبردهای تنظیم شناختی را در درمان این کودکان، مدنظر قرار دهند.

    کلیدواژگان: اختلال نارسایی توجه، بیش فعالی، تنظیم شناختی هیجان، جو عاطفی خانواده، دانش آموزان
  • سید محسن اصغری نکاح* صفحات 69-82
    زمینه و هدف

    بازی درمانی زبان شناختی یک مداخله باساختار و مبتنی بر هسته زبان شناختی خواندن است که می تواند برای دانش آموزان با اختلال خواندن مناسب سازی و اجرا شود. هدف بررسی حاضر، ارایه مبانی نظری و راهکار و اصول طراحی بازی درمانی زبان شناختی برای توانمندسازی معلمان و مشاوران مرتبط با خدمات آموزشی و توان بخشی کودکان با اختلال خواندن است.

    یافته ها

    بررسی مبانی نظری نشان می دهد، خواندن دارای یک هسته زبان شناختی است که رمزگشایی و معنادهی دو مولفه اصلی آن است لذا بازی درمانی برای اختلال خواندن باید بصورت هدفمند بر هسته زبان شناختی متمزکز شود، پژوهش های متعددی نشان از سودمندی و اثربخشی مداخلات در حوزه آ گاهی واج شناختی، معناشناسی و نحو و درک مطلب است. در نوشتار حاضر، مولفه های اصلی و فرعی هسته زبان شناختی تبین شده و علاوه بر آن نمونه هایی از بازی های پیشنهادی برای هر مورد ارایه شده است و در نهایت اصول و راهکارهایی برای مناسب سازی و بازطراحی و اجرای مداخلات بازی درمانی زبان شناختی برای اختلال خواندن ارایه شده است.

    نتیجه گیری

    تحریک و به چالش کشیدن هدفمند هسته زبان شناختی خواندن از طریق بازی، منطق زیربنایی طراحی مداخلات بازی درمانی زبان شناختی است و معلمان و مشاوران می توانند با درک مناسب از ماهیت و هسته زبان شناختی اختلال خواندن و به مناسب سازی و اجرای نمونه بازی های ارایه شده در مقاله حاضر مبادرت ورزند.

    کلیدواژگان: اختلال خواندن، بازی درمانی زبان شناختی ساختارمند، هسته زبان شناختی
  • مهدیه خباززاده یزدی*، محسن سعیدمنش، فرنگیس دمهری صفحات 83-93
    زمینه و هدف

    وجود کودک کم توان ذهنی در یک خانواده پیامدهای منفی فراوانی برای والدین به همراه دارد. بر همین اساس استفاده از مداخلات روان شناختی موثر در جهت کاهش این اثرات اهمیت فراوانی دارد. بنابراین هدف این پژوهش تعیین میزان اثربخشی زوج درمانی گاتمن بر مهارت های ارتباطی و عملکرد خانواده در زوجین دارای فرزند کم توان ذهنی بود.

    روش

    این پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش حاضر را کلیه والدین دارای فرزند کم توان جسمی و کم توان ذهنی شهر یزد در سال 1400 شامل می شد که از بین آنها تعداد 30 نفر به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایشی   15 نفر   و گواه   15 نفر   قرار گرفتند؛ گروه آزمایشی 8 جلسه 90 دقیقه ای زوج درمانی گاتمن را به صورت مجازی دریافت نمودند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های مهارت های ارتباطی جرابک   2004 (و عملکرد خانواده مک مستر اپشتاین و همکاران) 1983   به صورت الکترونیکی استفاده شد. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس چندمتغیری در SPSS-26 انجام شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل داده ها نشان داد که مداخله زوج درمانی گاتمن بر مهارت های ارتباطی و عملکرد خانواده در زوجین دارای فرزند کم توان ذهنی تاثیر دارد. 05 / p>0

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های این پژوهش، می توان از مداخله زوج درمانی گاتمن به عنوان یک روش توانمندسازی زوجین دارای فرزند کم توان ذهنی بهره گرفت.

    کلیدواژگان: زوج درمانی گاتمن، عملکرد خانواده، کودک کم توان ذهنی، مهارت های ارتباطی
|
  • Shirin Mojaver*, Fatemeh Sakhtemani, Atefeh Mohammadi Feizabadi Pages 9-20

    Background and Purpose

    The Purpose of this study was to evaluate the effect of painting therapy on anxiety disorder and oppositional defiant disorder in children with mental retardation.

    Method

    This research was a quasi-experimental method with a pre-test and post-test design with a control group. The statistical population of the present study included children with mental disabilities in Tehran who received rehabilitation services In one of the clinics in Tehran in 2019-2020. Twenty eligible individuals were selected by purposive sampling method and randomly divided into two groups of control (ten people) and experimental group (ten people). The Parents' Anxiety Scale for Children (1997) was used. The experimental group received ten sessions of painting therapy (each session for ninety minutes) as a group and the control group did not receive any intervention. At the end of the course, post-test was performed for both experimental and control groups. Data were analyzed by multivariate analysis of covariance in SPSS 20 software. Probability values less than 0.05 were considered statistically significant.

    Results

    The results of research data showed that painting therapy is effective in reducing anxiety disorder (p<0.05). Also, this intervention has been effective in reducing oppositional defiant disorder (p <0.05).

    Conclusion

    Based on the findings, it can be said that painting therapy is an effective method in improving anxiety disorder and oppositional defiant disorder in children with teachable mental disability.

    Keywords: Anxiety, children with mental retardation, oppositional defiant disorder, Painting Therapy
  • Morteza Moradi Doliskani, Hanieh Charegani*, Maryam Safari Shirazi Pages 21-36
    Background & Purpose

    This study aimed to investigate the effectiveness of psychodrama on the social competence and the positive self-concept of male students with specific learning disorder.

    Materials and Methods

    The research was a quasi-experimental study with a pretest-posttest design with a control group. The statistical population of the study included all male students studying in the eighth grade with specific learning disorder of Karaj in the academic year 2021-2022. To determine the sample size, first using a cluster random sampling method from the primary schools in District 3 of Karaj, a school was randomly selected and among 30 students who obtained lower scores in dependent variables, using They were selected by available sampling method and randomly assigned to experimental and control groups (experimental group of 15 people/control group of 15 people). The research instruments included the Colorado Learning Difficulties Questionnaire (2011), the Flener Social competence Questionnaire (1990), Piers-Harris Children’s Self-Concept Scale (1969), and Structured clinical interview based on DSM-5. Data analysis was performed using univariate and multivariate analysis of covariance in SPSS-26.

    Results

    Findings showed that psychodrama was effective on social competence, self-concept and their components of male students (p<0.001).

    Conclusion

    According to the findings, it can be said that psychodrama was an effective way to improve the social competence and self-concept of students with specific learning disorder, so this method can be used in educational centers and schools.

    Keywords: psychodrama, self-concept, social competence, specific learning disorder, student
  • Farideh Hamidi*, Hadise Elhami, Reza Valizade Pages 37-48
    Background & Purpose

    The aim of this study was to explain the lived experiences of educators of learning disorder centers from the challenges of changing face-to-face education to virtual education during the outbreak of Corona virus.

    Method

    Participants in this study were learning disorder educators working in learning disorder centers in Tehran in the academic year 1401-1400. The instrument of this study was a semi-structured interview. Purposeful sampling and theoretical saturation criteria were used to select the subjects and finally 15 instructors were included in the group of participants.

    Results

    Data analysis was performed using thematic analysis method. After extracting and categorizing themes, two comprehensive themes 1) Non-constructive challenges including organizing themes including: cyberspace equipment and infrastructure, instructor interaction with student and parents, lack of cooperation and close supervision, unavailability of cognitive content production, parental negligence And students and 2) Constructive challenges including organizational themes including: educational opportunities, learning opportunities, importance and cost reduction were identified. Data validity was determined using verification techniques through researchers' self-review and reliability by accurately guiding the data collection process and aligning related research.

    Conclusion

    According to the results, the need to accept virtual education with all its advantages and eliminate its weaknesses and problems in today's world is undeniable that education officials should pay special attention to it.

    Keywords: Corona, In-person training, Instructors' lived experience, Virtual training
  • Ezatolah Ghadampour, Hafez Padervand*, Moslem Ghobadiyan, Meysam Sadeghi, Akbar Rezaee Fard Pages 49-56
    Background & Aim

    After diagnosing a injury in children, their families often experience feelings such as shock, confusion, anger, depression, hopelessness, guilt, rejection, embarrassment, feelings of helplessness, and loneliness. The aim of this study was to compare the mindfulness and psychological hardiness of mothers of blind and deaf children aged 7-12 years in Khorramabad.

    Materials & Methods

    The method of this research was descriptive comparative causal. The statistical population of this study included all mothers with 7-12 years old blind and deaf children in Khorramabad in 1400. From the statistical population, 50 mothers with blind children and 50 mothers with deaf children were selected as the research sample by available sampling method. In order to collect research data, Brown and Ryan (2003) Mindfulness Scale and Long and Golett (2003) Psychological Hardiness Questionnaire were used. Multivariate analysis of variance (MANOVA) was used to analyze the research data.

    Results

    The results of the analysis of research data showed that mothers of blind children have more awareness and psychological stubbornness than mothers of deaf children.

    Conclusion

    According to the results of this study, it can be said that the existence of a deaf child may be associated with psychological problems such as low mindfulness and psychological hardiness in their mothers.

    Keywords: Blind, deaf, mindfulness, psychological stubbornness
  • Raheleh Firouzi*, Amin Hossein Nezhad, Atefeh Zarastvand Pages 57-68
    Background & Purpose

    Stressful situations in the family environment and failure to cognitively regulate emotion can play a role in causing attention deficit/hyperactivity disorder in adolescents. Therefore, paying attention to these cases can prevent disorders such as attention deficit/ hyperactivity disorder. The aim of this study was to investigate the relationship between family emotional climate and cognitive emotion regulation with symptoms of attention deficit/hyperactivity disorder.

    Materials & Methods

    The research method was descriptive-correlational. The study population included all secondary school students in Amol. The sample size was 200 people who were selected through random sampling method. Research data were collected using the Emotional Relationships Scale of Family Members (Hilburn, 1964), the Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (Garnefski et al, 2001) and Attention Deficit/Hyperactivity Disorder Scale. The collected data were analyzed by Pearson correlation test and multiple regression (P>0/05).

    Results

    Findings showed that there is a significant negative relationship between family emotional climate and positive emotion regulation strategies of with symptoms of attention deficit/hyperactivity disorder and a negative and significant relationship between negative emotion regulation strategies of and symptoms of attention deficit/hyperactivity disorder.

    Conclusion

    According to the results of the present study, findings indicate that the family emotional climate and cognitive regulation of emotion play a role in the symptoms of attention deficit/hyperactivity disorder. Therefore, in the treatment of children and adolescents with attention-deficit/hyperactivity disorder, the family emotional climate can be considered and intervened. Also in the treatment of these children, teaching cognitive regulation strategies should be considered by therapists.

    Keywords: Attention deficit, hyperactivity disorder, Cognitive emotion regulation, Family emotionalclimate, Students
  • Seyyed Mohsen Asgharinekah* Pages 69-82
    Background & Purpose

    Linguistic play therapy is a structured intervention based on the linguistic core of reading that can be modified and implemented for students with reading problems and disorders. The purpose of this study is to provide theoretical foundations and solutions and principles of linguistic game therapy design to empower teachers and counselors related to educational services and rehabilitation of children with reading problems or disorders.

    Results

    Study of the theoretical foundations indicates that reading has a linguistic core and Decoding and comprehension are the two main components of reading, so play therapy for reading disorders should be focused on the linguistic core. Some research referred to the usefulness and effectiveness of interventions in the field of phonological awareness, semantics and syntax and comprehension. In the present article, the main and sub-components of the linguistic core are explained and in addition, examples of suggested play for each case are provided. Finally, principles and strategies for adaptation and redesign and implementation of linguistic play therapy interventions for reading disorders are presented.

    Conclusion

    Basis and specialized logic of the design of linguistic play therapy interventions is the purposeful stimulating and challenging of the linguistic core of reading through play, and teachers and counselors with a proper understanding of the nature and core of linguistic disorders of reading disorders and to modify and implement the sample play presented in this article.

    Keywords: linguistic core, reading disorder, structured linguistic play therapy
  • Mahdiye Khabazzade Yazdi*, Mohsen Saeid Manesh, Farangis Demehri Pages 83-93
    Background & Purpose

    Having a disabled child in a family has many negative consequences for parents. Therefore, the use of effective psychological interventions to reduce these effects is very important; therefore, the aim of this study was to determine the effectiveness of Gottman couple therapy on communication skills and family function in couples with disabled children.

    Method

    This was a quasi-experimental study with a pretest-posttest design with a control group. The statistical population of the present study consisted of all parents with children with physically disabled and mental disabilities in 2021 who referred to rehabilitation clinics in Yazd. 30 people were selected through convenience sampling and were randomly assigned to experimental and control groups; experimental group received Gottman couple therapy in 8 online sessions of 90 minutes; all subjects completed McMaster family assessment device (FAD) of Epstein et al. (1983) and the Jerabek communication skills inventory (2004); Data were analyzed using multivariate analysis of covariance in SPSS-26.

    Results

    The results of data analysis showed that Guttman's couple therapy intervention is effective on communication skills and family functioning in couples with disabled children (p <0.05).

    Conclusion

    According to the findings of this study, Guttman's couple therapy intervention can be used as a method of empowering couples with disabled children.

    Keywords: Communication skills, couple therapy, Disabled child, Family function, Gottman